Wednesday 20 May 2015

Spagettia ja lihapullia



Jos tätä asiaa oikein ajattelee, lähti koko blogi liikkeelle spagetista ja lihapullista. Tätä kaikkea edelsi oikein kunnon keskustelujen ketju. Mukana  keskusteluissa oli minä, puolisoni Saara ja yks Eetu joka on meillä nyt käymässä.

Ne keskustelut eteni jokseenkin näin:

-Saara: Pitää varmaan tehä tänää jotain ruokaa.
-Mää: Joo..Tehääkö jotain jauhelihasta ku sitä on pakastimessa?
-Mää: Vois tehä vaikka lihapullia.

Sitte sata vuotta myöhemmi Eetu heräs ja kun se jauheliha nyt oli jo sulamassa niin avasin tätä ideaa myös vieraallemme. Tai tuttuhan se on mutta joo kyllä te tajuutte.

Se keskustelu meni jotakuinkin tälleen:

-Mää: Aateltii tehä lihapullia tänää.
-Eetu: Aaaaah kunnon bolognese.
-Mää: Siis ei mitää bologneesee vaan rehtejä lihapullia.
-Eetu: Okei no se kuulostaa vitu hyvälle.

Kauppamatkalla ideoitiin kastiketta tähän malliin:

-Mää: Vois laittaa pekonia siihe johonki.
-Eetu: No ei kai nyt pekonia kun vaa semmosta perustomaattia, emmä laittais bologneseen pekonia.
-Mää: Nii ei me tehä mitää vitu bologneesee nyt vaa pullia ja sit joku sooshi.
-Mää: Ei  siis siihe sooshiin vaa vaikka suolan tilalle niihin pulliin sitä pekonia.
-Eetu: Aaa pulliin joo se on parempi, pekonia, miks ei.
-Mää: Sitte joku sellanen perustomaattihomma, yrttejä ja hommeleita sooshiks.
-Eetu: Joo vitun hyvä.

Sittemmin Saara komppas että kermalla mieluummin kuin ilman. No tehää sitte niin, vaikka.

Tässä ohje:

Lihapulliin:

Pekoni korvaa suolan kivasti

Raakoja pullia

-Noin puoli kiloa jauhelihaa, jos on enemmän jengiä tai isompi fiilis nii laita enemmän. Jos K-Marketissa on 400g paketti alessa nii osta se, vähemmälläkin kyllä pärjää.
-Kananmuna tai kaks, fiiliksestä riippuen. Ite laitoin kaks.
-Korppujauhoja sopivasti, ehkä joku 20-30 grammaa
-Luraus sinappia ja ketsuppia
-Juustoraastetta jos on jäänyt kaappiin ja on pian menossa pilalle
-Paahdettua pekonia, ohjeet alla
-Maustehässäkkä - tässä tapauksessa sisälsi roimasti mustapippuria, valkopippuriakin hieman, chiliä, timjamia, basilikaa, rosmariinia, persiljaa ja ööö jotain varmasti muuta minkä unohdin.

Maustehässäkän kasaamisessa olennaista ei ole se, että joka ruoassa on grammalleen oikein jonku Cernin insiröörin kalibroiman  vaa`an mukainen, tarkkaan mitattu kasa jotain, vaan että se ruoka on maittavaa. Sen takia on tärkeetä kokeilla omia rajojaan ja löytää balanssi - aikansa kikkailtuaan kaikki tulee kuin luonnostaan. Siispä ohjeena on: laita sopivasti, mitä sitten ikinä laitatkin.
Tällä erää maustehässäkkä näytti tältä

Paahda pekonit vaikka noin 100-120 asteisessa uunissa. Pekonin tulee mennä muruiks - tässä ei nyt tehdä Full Englishiä vaan pekoni on mauste. Älä missään nimessä heitä sitä leivinpaperia pois, minkä päällä pyhä pekoni kypsyi.

Tykitä pekonit ruukkuun tai johonkin kulhoon, ripottele päälle sipulit joita en maininnut tuossa listassa (ihan perussipulia vaan paistettuna tai ei-paistettuna tai jos haluut nii jotain erikoissipulia) ja vaikka vähän korppujauhoja. Tämän jälkeen lisää luraus ketsuppia ja sinappia. Vaivaa taikina tasaiseksi muushiksi.

Taikinallahan voi tuon työvaiheen jälkeen tehdä mitä vaan - oksettava tartar-pihvi, ruma lihamureke tai epäkiva pihvi - kaikki vaihtoehdot ovat avoinna. Tartar on tosin oikeesti iha hyvä ruoka mut ei sitä tehdä noin eikä meillä ollu kapriksiakaan.

Tämä on kuitenkin ruokablogi ja tehtävänä oli pullat joten tehdään niitä. Muistatko kun sanoin että sitä pekoninpaistoleivinpaperia ei kannata heittää pois? Ei kannata.

Tee voi vittu siis edelliset kolme kirjoittamaani kappaletta alkaa nyt t:llä mutta siitä huolimatta, tee semmosia puolen nyrkin kokosia pullia siitä taikinasta. Muista sitte että puolisosi, tai kukaan muu sinut itsesi mukaan lukien, ei nauti sellasista isoista pullista. Teiskon pikaruokapullatkin on tehty isoiks vaa siks ettei ne jaksa tehä useempaa. Loogista. Mutta tee sinä isoja mötköjä. Sille samalle pellille ja leivinpaperille missä pekoni kypsyi. Ota sitte pulla käteen, puolita massa ja tee kaks uutta sekä parempaa. Toista tämä työvaihe kunnes valmista.

Kun pullia on riittävästi/liikaa, laita noin 200-asteiseen uuniin ja pidä siellä kunnes ovat kypsiä.

Sooshi:

Lähtökohdat


Nyt aletaan lähestymään sitä ruoanlaiton alaa, minkä koen omakseni. Kuulemani mukaan jo nuorella iällä vaadin kastiketta ruoalle, jopa silloin kun ruokana oli jauheliha- tai nakkikastiketta. Kastiketta kansalle, perkele.

Hyvän kastikkeen tekeminen on helppoa kuin lapsen lyöminen, mutta vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Minä aloitin tämän kastikkeen joku ehkä puoli tuntia ennen lihapulliin kajoamista.

Toimintaohjeet:

-Silppua joku määrä sipuleja, vaikka kaks.
-Valkosipulia pilko myös nyt siinä samalla kun ylipäätää pilkot mitään
-Paistele ne sopivan pehmeeks, ei liian kuumalla pannulla koska valkosipulista tulee kitkerää muuten
-Ota pari päivää sitte avattu paseerattu tomaatti-tetra jääkaapista tai avaa kokonaa uus
-Ota toinen koska tähän kuitenkin tarvitaan 1.5-2 putelia paseerattua tomaattia
-Sotke sekasin, lisää mukaan sooshimaustehässäkkä ja anna muhia niin kauan kun jaksat odottaa

Sooshin maustehässäkässä on oreganoa, basilikaa, persiljaa, kurkumaa (vähän, nyt ei yritetä tehä mitää intialaista safkaa), rakuunaa, valkopippuria ja mustapippuria sekä jauhettuna että karkeemmaks rouhittuna.

Sooshien avainhan on se, että haudutellaan loputtomasti. Mitä lähemmäs iäisyyden reunaa pääset, sen parempi siitä tulee. Loppuvaiheessa kippaa sooshiin purkki ruokakermaa, pehmentää kivasti kokonaisuutta ja tuo täyteläisyyttä. Anna sen saatanan kastikkeen hautua oikeesti siihen pisteeseen asti että oma kärsivällisyys loppuu. Suositusaika tosin on joku 30min-2h.

Laita sen jälkeen pullat sooshin sekaan.

Ok


Anna muhia ja makujen imeytyä, levy ykkösellä.

Pasta:

Tee orjallisesti spagettia, koska tässä ohjeessa sanotaan niin. Ei vaan, jos ei oo nii tee jotain muuta. Keittäminen on aika helppoa,

-Ota kattila ja täytä se vedellä
-Lisää suolaa ja ripaus öljyä veteen
-Odota kunnes kiehuu
-Lisää pasta
-Keitä kunnes kypsä tai lue joku ohje paketista ja keitä sen aikaa mitä siinä lukee

PASTAAA
Vinkkinä mainittakoon, että pastan keitinveteen kannattaa heitellä yrttejä. Persilja, rakuuna tai basilika käy hyvin. Ei maistu yhtää sen kummemmalta mutta näyttäähä toi kuva nyt saatana paremmalta ku siinä on jotain vihreetä.

Oheissalaatti

Kannattaa tehdä salaattia, koska se on hyvää ja terveellistä.

Tuosta
Salaatin tekeminen sinänsä on aika yksinkertaista: osta/kasvata salaattia ja valmis. Jos haluaa hifistellä kuten minä, voi ostaa kurkkua ja tomaatteja ja fetaa. Punasipuli on kans yks hyvä lisä salaattiin mutta meillä ei sitä nyt just ollut.

Eipä siinä tämän vaiheen jälkeen ole edessä muuta kuin lautaselle kasaaminen.

Siinä se nyt on
Jaa niin, parmesaania kannattaa laittaa kaiken päälle koko ajan aina ja ikuisesti. Spagetin kanssa voi myös leikkiä Kaunotarta ja Kulkuria. Joo joo tiedän, lame rakkauspaskaa mutta menköön nyt koska ei tosta ruoasta mitään muuta mulle tuu ikinä mieleen.

Miä sain enemmä ku toi

No comments:

Post a Comment