Saturday, 14 November 2015

Mitä tehdä kun jääkaappi menee rikki?

Kävi tuossa taannoin niinkin hauskasti, että jääkaappi meni paskaks. Sunnuntaina. Oikeestaan kyllä jo aiemmin, mutta sunnuntaina lyötiin lopullinen naula arkkuun kun todettiin jääkaapin sisälämpötilan olevan pari astetta enemmän, kun mitä mittari näytti kämpän lämpötilaks. Sunnuntainahan ei mitään tapahdu tietysti uuden jääkaapin saamiseksi - mitä siis tehdä? No syödään koko kaappi tyhjäks tietenki! Onneks meillä ei ollu jääkaapissa, eikä pakastimessakaan, kauheen paljoo tavaraa.

Jääkaapinsulatusaamiainen

Pakastin piti sisällään neljä pakettia pekonia, kaks pakettia Kabanossia ja kilon verran possua. Näistähän syntyy kätevästi lähes täysi englantilainen!
Pari ensimmäistä pekonipakettia ja toisen Kabanossi-puketin sai näppärästi hassattua jo heti aamusta. Jos pekonit paistaa uunissa, niitä ei muuten kannata latoa tuolla tavalla kerroksittain, kuten minä tein. Joutuu vittumaisesti kääntelemään kesken kaiken, että paistuvat tasaisesti.
Lautasella pitää kuulemma aina olla jotain vihreetä - onneksi jääkaapissa oli myös pilaantumisvaarassa ollut avattu oliivipurkki sekä artisokan sydämiä.

Semi-Stroganoff uunissa

Kun tuota tavaraa nyt illan tullen vielä oli aika paljon jäljellä, piti keksiä jotain mihin ne käyttää. Vastaus oli joku stroganoffin hengessä tehty uuniruoka.

Mitä tarvitset:

  • Sulaneen pakastimen
  • Kilon lihaa - mikä vaan liha käy
  • Pari pakettia pekonia
  • Pari sipulia + valkosipulia
  • Suolakurkkuja
  • Purnukan tomaattimurskaa

Liha kannattaa leikata soveltuvan kokoisiksi suikaleiksi. Jostain helvetin syystä minä päätin paistaa pihvin muotoon leikatut lihat ensin ja suikaloin vasta sitten. Onnistuuhan se kyllä niinkin.
Siinä ne nyt paistuu. Sillä välin, kun liha ottaa hieman väriä pintaan, on hyvää aikaa leikata sipulit ja valkosipulit TAI nakittaa kanssasi asuva henkilö suorittamaan tämä toimenpide. Sipulit voi heittää suoraan siihen sammioon, jonka aiot laittaa uuniin. Samalla vaivalla kun uuni lämpenee, on suotavaa paistaa pekonit. Niitä ei vieläkään kannata latoa kerroksittain pellille. Kun lihat ja sipulit on isketty uunivuokaan, voi pannulle humauttaa purkillisen tomaattimurskaa.
Tomaattimurska imee itseensä kätevästi kaikki maut ja mausteet pannulta - tai näin voisi ainakin toivoa ja kuvitella. Kun lihat ja sipulit ja silputtu suolakurkku on uuniin soveltuvassa astiassa, pekonit on pilkottu joukkoon ja kaikki alkaa muutenkin olemaan valmista, kaadetaan tomaattisotku päälle. Jos siellä sulaneessa pakastimessa oli myös persiljaa, kuuluu se ehdottomasti juuri tähän ruokalajiin.
Mutta mitäs sen soossin ohella sitten syödään? Purkillinen perunoita tietysti. Ostettiin jouluks (jouluks 2013, tosin) uusia perunoita. Moni pakastaa itse kuulemma moisia kesällä jo joulua ennakoiden, mutta onneksemme joku Mr Heritage oli pistänyt tälläsiä purkkiin ja kaupan hyllylle! Huh huh!
Näissä perunoissa on aikalailla kaksi hyvää ominaisuutta. Ensinäkään ne ei enää vie tilaa kaapista turhaan, ja toisekseen: Harvoin näyttää sisältö yhtä paljon samalta ku kuva purkin etiketissä! Ihan paskoja perunoita muuten. Tältä näytti itse stroganoff uunista tultuaan.
Ohessa kannattaa tarjoilla sopivasti sulanutta ruisleipää. Perkele.

No comments:

Post a Comment