Sunday, 31 May 2015

Grillikausi: Avattu


Kippis! 

Päätettiin lauantain kunniaks leikkiä Kirkaa ja hengailla sekä Jutia ja rillata. Ostettii tossa taannoin grilli ja lopulta saatii siihen kaasuakin, joten loppukesän eli seuraavat 7 kuukautta ajattelin valmistaa pääasiassa kaikki ruoat mitä meillä tehdään, grillissä. Myös keitot.

Koko urakka alkoi Pirkka-oluen korkkaamisella. Kyllä, Pirkka-olutta Maltalla. Toin viime kesänä pari tölkkiä Suomesta koska piti yllättää vanha sinikylki-konkari eli naapurin Mikko.

Oli alkuun hankaluuksia päättää mitäpä lihaa grillaisi, Porsaksen ja lehmäksen väliltä on vaikea valita, joten päätetiin tehdä kumpaakin. Lisäksi vähän kasviksia ja halloumia ja pekonia. Pekonia voi käyttää osana marinadia, erityisen toimivaa se on tollasesssa rub-henkisessä kuivamarinadissa. Aloita siis koko projekti paistamalla uunissa pari pakettia pekonia.

Pekonia 
Pekonista on tarkoitus tulla äärimmäisen kuivaa, että se on helppo murentaa. Noin 100-asteinen uuni riittää, pekonia kannattaa pitää siellä sen aikaa että se on valmista. Pekonin sekaan kannattaa heittää muita mausteita, millä on tarkoitus marinoida lihaa. Yrtit ja muut systeemit tarttuu kivasti pekonin rasvaan ja jotenki mun mielestä vaikuttaa loogiselta toiminnalta. Minä laitoin valkosipulia, oreganoa, mustapippuria rouheena ja hivenen salviaa sekä rosmariinia. 

Loput mausteista voi hieroa suoraan lihan pintaan, meillä oli pekonihärvelin lisäksi savupaprikajauhetta, chiliä ja kevätsipulia. Marinoitu köntti näytti jokseenkin tältä: 

Melkein valmis
Lihavalinta ei ehkä ollut ihan se optimi grilliin, joku filee ois varmasti toiminu vähä hienommin. Tai että siitä ois varmasti saanu vähä helpommin sellasta järkevää mediumia. Toisaalta asiaa varmasti auttais jos ois parempi grillaamaan, mutta tässähän sitä vasta opetellaan. Ihan täyttä selkoa ei tullut siitä, mitä ruhon osaa kyseinen kimpale edusti mutta jonkinlaista takapaistia se oli. 

Tässä vielä toinen kuva
Pelkällä lihallahan ei pärjää joten tehtii myös vähän kasvisasioita ja halloumia. Halloumi on parasta grillattuna, ja vielä parempaa parhautta se on jos sen kiepauttaa chilissä ja kietoo pekoniin.

Halloumia halloumia
Jos et ole vielä moista kokeillut, tee se jo tänään. On nimittäin varmasti yks parhaista ruokalajeista mitä grillillä saa aikaan. Viime kesänä tehtii tollasia kans, sillon chilin virkaa toimitti Poppamiehen Savuchili-kastike, saatavuusongelman vuoksi tällä kertaa sitä ei ollut tarjolla. Nyt käytettiin vähän etikkaisempia soosheja, mikä toisaalta toi pikantin säväyksen pehmeällä halloumilla ja savuiselle pekonille. Sellasta kontrastia. 

Ei olla oikein sellasia peruna-ihmisiä, joten päätettiin viitata kintaalla uusille perunoille ja oikeestaan ihan kaikille perunoille. Vihannekset ja sen semmoiset on kuitenkin hyviä ja terveellisiä joten tehtii punajuuria, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja paprikaa. 

Vihanneksia
Munakoisoa ja kesäkurpitsaa pitää kuulemma itkettää, munakoisosta se vie kitkeryyden ja kesäkurpitsan kohdalla en oikeesti tiiä miks helvetissä niin pitäis tehdä. Meillä on tollanen Lidlistä ostettu chili/suola/pippuri-mylly mitä nyt käytettiin, ihan tavallisella suolalla kai suurin osa operaation suorittaa. 

Punajuuret maustettiin rosmariinilla ja rakuunalla, lisäksi vähän mustapippuria ja ripaus suolaa. Tuli todettua että grillattu punajuuri on ihan helvetin hyvää, seuraavalla kerralla vois koittaa lisätä jotain homejuustoa messiin mutta mietitää sitä sitte. 

Niin tosiaan, tehtii myös tollanen kokonainen porsaan filee. Koko grillaustapahtuma vei miehen mukanaan niin että kuvat unohtu ottaa marinointivaiheessa. 


Tuolla se on, foliossa. Porsaan marinointi toteutettiin vähän erilailla, päälle hierottiin alkajaisiksi hunajaa ja sen jälkeen pyöritettiin koko filee maustahässäkässä. Siinä oli sinappijauhetta, musta- ja valkopippuria, savupaprikaa, salviaa, sokeria, chiliä ja vaikka mitä mutta noilla nyt pääsee alkuun. En ollut ikinä käyttäny sinappijauhetta mausteena ennen tuota päivää mutta ainakin tollasessa marinointimielessä se tuntuu olevan ihan hyvää kamaa. 

Siinä ne nyt paistuu

Lihaa kannataa paistaa grillissä siihen asti että se on valmista. Vihannesten kanssa tehtii niin että grillattiin ne ensin ja laitettiin sen jälkeen uuniin muhimaan ja odottamaan että lihat on jotakuinkin valmiita. 

Oheistoimintana keiteltiin myös kastiketta. Halusin tollasen grillin sivupolttimella että voisin tehä sooshia samalla vaivalla grillin ääressä, mutta ei meillä oo sopivan kokosta kastikekattilaa. Vielä. Tehtii tylsästi hellalla siis. 

Maailman paras kastike on varmasti hyvä punaviinikastike, sopii helvetin hyvin lihalle. Punaviinikastikkeen tekeminen on teoriassa aika helppoa mutta käytännössä se on myös ihan yhtä helppo sössiä. Ite oon vuosien treenin jälkeen ihan kohtalaisen hyvä tässä lajissa. 

Paras pohja punaviinikastikkeelle on lihaliemi tai paistorasva jos on paistanu pannulla lihaa. Meillä ei tietenkään nyt sellasta ollu ku kaikki liha-asiat tehtii grillissä. Tästä pääsee helposti yli paistamalla pannulla siivun silputtua pekonia ensin. Sen jälkeen lisätään silputtu kevätsipuli, shalottisipuli on vähän parempi mut ei meillä ollu sellasta. 

Kun sipuli on paistunut ja antanut vähän makua pannulle, sekaan kaadetaan noin puoli pulloa viiniä. Nyrkkisääntönä sooshi-viinin valintaan voi pitää sitä, että jos et joisi kyseistä viiniä, ei sitä kannata kyllä ruokaankaan laittaa. Tällä kierroksella kastikkeeseen meni pullollinen ihan ookoota (hintaansa nähden) Lidlin kolmen euron Cabernet-Shirazia. Kun kastike on kiehunut kasaan niin että nesteestä on joku noin kolmannes jäljellä, kaadetaan sekaan loput viinit. Lihaliemikuution tai lurauksen fondia voi lisätä jos on sellanen fiilis. 

Kun neste on edelleen haihtunut noin puoleen siitä mitä sitä nyt oli, voi levyn laittaa vähän pienemmälle ja kaataa sekaan vähän kermaa. Kokeilin vähän erilaista kastiketta ja laitoin sekaan mös tummaa suklaata, mikä toimi kyllä helvetin hyvin. Yks rivi tollasta 74% suklaata oli ihan riittävä määrä, vähän lisääkin ois voinu ehkä laittaa. Tumma suklaa ei tuo juuri makeutta mutta se tukevoittaa kastikketta kivasti. 

Tässä kuva Saarasta leikkaamassa suklaata. 

Suklaa
Tässä valmis kastike. Ei kovin seksikäs kuva kyllä, unohtu taas ottaa kuvia eri valmistusvaiheista. 

Tässä se nyt on
Sellanen grillikauden korkkaus, jatkoa seuraa vielä. Pitäs opetella varmaan grillaamaa kalaa tai jotain muuta jännää seuraavaks. Tässä vielä kuva valmiista pekonimarinoidusta beefistä. 

Valmista on

No comments:

Post a Comment