Saturday, 27 June 2015

Pihvin grillaamisen vaikeudesta


Grillataan!
Grillattu fileepihvi lienee yksi parhaista ruoista ikinä. Pihvin grillaaminen on kuitenki ruoanalaitolle suurin piirtein sama, kun mitä tennis on urheilulle. Vaikuttaa yksinkertaselta, näyttää helpolta läpsyttelyltä mutta kaks sekuntia siitä kun ite astuu kentälle, miettii jo että mitäs vittua tässä tapahtuu ja miten tää oikein toimii.

Tää eka yritys ei ollu varsinaisesti Grand Slam-tason menestys, mutta opittu on tästäkin - seuraavalla kerralla osaa välttää sudenkuopat.

Saara halus yks päivä pihviä nimenomaan GRILLATTUNA joten sellainen hänelle suotakoon. Toivelistalle oli myös pippurikastike, alotetaan vaikka siitä.

Pippurikastike on varmaan maailman helpoin asia ja toimi melkein ruoan kuin ruoan kanssa. Kokemuksen perusteella kannattaa käyttää pippuria kaikissa muodoissa, eli kokonaisia, rouhittua ja jauhettua. Kokonaiset pippurit kannattaa paistaa voissa, tai enemmänkin ehkä keittää. Pehmenee sopivasti ja niistä katoaa sellanen pippurille ominainen kitkeryys. En tiiä onko se pippureille ominaista mutta kyllähän sen jokainen varmaan muistaa, miltä se tuntu ja maistu kun jotain ala-asteen lihakeittoa söi ja kokonaisen pippurin halki puraisi. Ei ollu voissa keitettyjä.

Pippurit
Pelkän mustapippurin ohelle kannattaa laittaa muitakin pippureita. Kaapista löyty tollanen purkki sekalaisia pippureita, rosé-, viher-, valko- ja mustapippuria noin tarkalleen. Mustat näytti vähän kuivakoilta, joten laitoin vähän tuoreempia vielä lisäksi. 

Kun pippurit ovat aikansa muhineet voissa, kaadetaan sekaan kermaa tai ruokakermaa joku puolisen litraa. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa myös rouhituttua ja jauhettua pippuria sekaan. Tääki soosi ois vitun hyvä jos tekis johonki paistorasvaan, mutta lihaliemikuutio tai pari ruokalusikallista asiaankuuluvaa fondia toimii myös. Suolaa tuo joka tapauksessa kaipaa, jos ei fondia tai liemikuutioita ole käden ulottuvilla, suosin itse soijaa. Sitte levy kakkoselle, kansi päälle ja antaa hautua niin kauan että kaikki muu on valmista. 

Valmiina se näyttää tältä: 



Vihreetä pitää olla lautasella ja pekonia ruoassa, nämä kaksi kaunista asiaa voi onneksi yhdistää ja tehdä papu-pekonipaistosta. Siihen tarvii pari punasipulia, muutaman valkosipulinkynnen, kaks pakettia pekonia ja puoli kiloa vihreitä papuja.

Pekonia ja sipulia
Jos on grilli missä on sideburner, kannattaa tehä tääki paistos ulkona. Säästää sähkölaskussa ja saa raitista ilmaa.

Viheltelen ja lauleskelen
Pekonit ja sipulit pannulle, paistellaan kypsähköksi ja sitten sekaan papuja. 


Tuosta
No eihän tuo mitään oikeeta grillaamista tietysti oo. Kun pavutkin otti vähän väriä, laitettiin ne foliovuokaan ja grilliin. Ei pääse puristit vittuilemaan että "eihän noita oo ees grillattu". Haista paska painu helvettiin, on ne. 

Mausteena käytettiin pelkkää mustapippuria ja nerokasta Poppamiehen Savuchili-sooshia, tuliaisia siskolta Suomesta. Hieno tavaraa, 5/5. 

Herkullista
Niin, ne pihvit. Lihakauppias leikkas ihan pätevän paksusia siivuja, nyt voi ainoastaan ite sössiä koko homman. Pihvin paistamisen mokaaminen alkaa helposti liian kylmällä grillillä. Koitin saada sitä johonki yli 200 asteen mutta jostain perkeleen syystä tuo vekotin meinas sammua koko ajan eikä suostunu lämpenemää niin paljon ku oisin halunnu. Pitänee putsata suuttimet ennen seuraavaa kertaa. 
Raakaa lihaa
HERMO MENEE SAATANA
Fileetä oli kuutisen sataa grammaa, pinta maustettiin suolalla ennen grilliin iskemistä. Jatkuva grillin sammuminen ja hivenen liian alhainen lämpötila aiheutti kauniin paistopinnan puuttumisen. Ihan pätevää mediumia tuli kyllä kypsyysasteelta, mutta paremminkin olis voinu onnistua. Seuraavalla kerralla sitten.

Tässä valmis tuotos kastikkeineen päivineen:

Maustevoita
Ainii tehtii tollanen maustevoi. Siihen tuli voita ja mausteita. Aika helppoa, vai mitä? Mausteina oli persiljaa, basilikaa, oreganoa, mustapippuria, chipotlejauhetta ja valkosipulia. Kaikki sekasin, folioon pötköksi ja pakastimeen jähmettymään. 

Meillä oli myös salaattia mutta se ei päätyny kuvaan koska kuvat salaatista on helvetin tylsiä. 

Tässä lopuksi vielä Saaran valokuvataiteellinen näkemys joko paistolastasta, grillaustapahtumasta tai allekirjoittaneen perseestä. En oo uskaltanu vielä kysyä mikä tässä oli ideana. 

Jaa a
Grillaaminen jatkuu huomenna, silloin vuorossa joku pita-leipähommeli, en tiedä itsekään vielä tarkemmin.





Grillipitsza

Kaiken voi grillata. Ja kaikki kannattaa grillata. Tehtiin pitszaa eli pizzaa eli pitsaa grillissä yks päivä. Sellanen pitszakivi pitäs hankkia mutta ei oo tullu vielä paikallisissa kaupoissa vastaan, taitaa mennä internettihommiks senki hankkiminen.

Pitszan tekeminen on helppoa muttei vaivatonta (heh heh, taikinavitsi). Grillibitcy valmistuu iha samalla tavalla ku kaikki muutki vastaavat italialaishenkiset avopiiraat mutta se vaan kypsennetään grillissä.

Homma alkaa sooshista.

Tomaattisoossi
Kovat jätkäthän tekee sooshin alusta alkaen ite, kasvattaa ensin tomaatit ja soseuttaa ne sitte. Mun tomaatit on vielä istuttamatta, mistä tuliki mieleen että voisin pistää sen projektin käyntiin tänään, eikä tuoreita ollu himassa. Paseerattua tomaattia purkista ja vähän pyreetä tuubista tommoseen kuppiin, sitte sekaan basilikaa, oreganoa, mustapippuria rouhittuna, vähän timjamia, valkosipulia ja chiliä. Anna muhia jääkaapissa vaikka sen aikaa että pitää alkaa täyttämää sitä pitszaa eli ehkä puolisen tuntia niin maut tasaantuu kivasti. 

Sitte sellanen taikina. 

Taikina
Taikina on ainoa asia maailmassa, joka tykkää siitä että sitä vaivataan. Meillä on ihan paskoja pizzajauhoja tällä hetkellä, ostettii olosuhteiden pakosta kerran ku lähikaupassa ei ollu pelkkää durumia. Noi on tollasia "lisää vain vesi"-henkisiä ihmejauhoja mistä pitäs tulla unelmian pizzapohja. Ei tuu. Paras taikina tälläseen hommaan on ehdottomasti ihan 100% durumjauho minkä sekaan heitetään pari ruokalusikallista ruisjauhoja. Mutta näillä mennään, ku ei oo muutakaan. 
Taikina kannattaa maustaa suolalla, basilikalla, oreganolla ja pippurilla tai jos haluut laittaa jotain muuta nii laita. Kauheesti parempaa ku ihan pelkkä alaston taikina. 

Kebab

Pekonia
Lihan virkaa toimitti näissä pitsoissa kebab ja pekoni. Pekoni kannattaa paistaa uunissa, mukaan voi laittaa myös sipulia. Tehtii joskus ite kebabia ja sitä jäi yli aika paljon. Pakastettiin myöhempää käyttöä varten ja kyllä kannatti. Seuraavalla kerralla ku tehää ite kebua, teen siitäki tälläsen blogihommelin. Toi kebab on tehty aikaa ennen Spagettia ja lihapullia. 

Tuosta
Sitte se taikina pitää kaulia, lisätä tomaattijuttu ja täytteet. Ja juustoa. 

Juustoa ja pohja
Leivinpaperin laittaminen grilliin vaikutti jotenki paskalta idealta, näinpä päädyimme folioon. Pitszakivi, ikinä en ole omistanut ja silti on jo ikävä. 

Tältä se sitte näytti ennen uunia: 

Vähän ananasta
Oli meinaa vitun pimeetä ku illalla grillaili, tästä syystä sellasia varsinaisia tilannekuvia ei oikein oo. Tässä nyt mallina yksi: 

Jep
Valmista siitä kuitenkin tuli, grilli oli vähän vajaa 200-asteinen ja grillausaika tollaselle pitszalle on jotakuinkin 20min. 

Tättädädää! 
Ei kyllä jää viimiseks grillipizzaks tää, seuraavaa kertaa ajatellen hommaan kyllä sen helvetin kiven. Mutta tervettä savun makua grillaaminen tähänkin ruokaan tuo, ja onhan grillaaminen ehkä sosiaalisin ruoanlaiton muoto eli ei menny hukkaan. Kokeile jo tänään!




Sunday, 31 May 2015

Grillikausi: Avattu


Kippis! 

Päätettiin lauantain kunniaks leikkiä Kirkaa ja hengailla sekä Jutia ja rillata. Ostettii tossa taannoin grilli ja lopulta saatii siihen kaasuakin, joten loppukesän eli seuraavat 7 kuukautta ajattelin valmistaa pääasiassa kaikki ruoat mitä meillä tehdään, grillissä. Myös keitot.

Koko urakka alkoi Pirkka-oluen korkkaamisella. Kyllä, Pirkka-olutta Maltalla. Toin viime kesänä pari tölkkiä Suomesta koska piti yllättää vanha sinikylki-konkari eli naapurin Mikko.

Oli alkuun hankaluuksia päättää mitäpä lihaa grillaisi, Porsaksen ja lehmäksen väliltä on vaikea valita, joten päätetiin tehdä kumpaakin. Lisäksi vähän kasviksia ja halloumia ja pekonia. Pekonia voi käyttää osana marinadia, erityisen toimivaa se on tollasesssa rub-henkisessä kuivamarinadissa. Aloita siis koko projekti paistamalla uunissa pari pakettia pekonia.

Pekonia 
Pekonista on tarkoitus tulla äärimmäisen kuivaa, että se on helppo murentaa. Noin 100-asteinen uuni riittää, pekonia kannattaa pitää siellä sen aikaa että se on valmista. Pekonin sekaan kannattaa heittää muita mausteita, millä on tarkoitus marinoida lihaa. Yrtit ja muut systeemit tarttuu kivasti pekonin rasvaan ja jotenki mun mielestä vaikuttaa loogiselta toiminnalta. Minä laitoin valkosipulia, oreganoa, mustapippuria rouheena ja hivenen salviaa sekä rosmariinia. 

Loput mausteista voi hieroa suoraan lihan pintaan, meillä oli pekonihärvelin lisäksi savupaprikajauhetta, chiliä ja kevätsipulia. Marinoitu köntti näytti jokseenkin tältä: 

Melkein valmis
Lihavalinta ei ehkä ollut ihan se optimi grilliin, joku filee ois varmasti toiminu vähä hienommin. Tai että siitä ois varmasti saanu vähä helpommin sellasta järkevää mediumia. Toisaalta asiaa varmasti auttais jos ois parempi grillaamaan, mutta tässähän sitä vasta opetellaan. Ihan täyttä selkoa ei tullut siitä, mitä ruhon osaa kyseinen kimpale edusti mutta jonkinlaista takapaistia se oli. 

Tässä vielä toinen kuva
Pelkällä lihallahan ei pärjää joten tehtii myös vähän kasvisasioita ja halloumia. Halloumi on parasta grillattuna, ja vielä parempaa parhautta se on jos sen kiepauttaa chilissä ja kietoo pekoniin.

Halloumia halloumia
Jos et ole vielä moista kokeillut, tee se jo tänään. On nimittäin varmasti yks parhaista ruokalajeista mitä grillillä saa aikaan. Viime kesänä tehtii tollasia kans, sillon chilin virkaa toimitti Poppamiehen Savuchili-kastike, saatavuusongelman vuoksi tällä kertaa sitä ei ollut tarjolla. Nyt käytettiin vähän etikkaisempia soosheja, mikä toisaalta toi pikantin säväyksen pehmeällä halloumilla ja savuiselle pekonille. Sellasta kontrastia. 

Ei olla oikein sellasia peruna-ihmisiä, joten päätettiin viitata kintaalla uusille perunoille ja oikeestaan ihan kaikille perunoille. Vihannekset ja sen semmoiset on kuitenkin hyviä ja terveellisiä joten tehtii punajuuria, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja paprikaa. 

Vihanneksia
Munakoisoa ja kesäkurpitsaa pitää kuulemma itkettää, munakoisosta se vie kitkeryyden ja kesäkurpitsan kohdalla en oikeesti tiiä miks helvetissä niin pitäis tehdä. Meillä on tollanen Lidlistä ostettu chili/suola/pippuri-mylly mitä nyt käytettiin, ihan tavallisella suolalla kai suurin osa operaation suorittaa. 

Punajuuret maustettiin rosmariinilla ja rakuunalla, lisäksi vähän mustapippuria ja ripaus suolaa. Tuli todettua että grillattu punajuuri on ihan helvetin hyvää, seuraavalla kerralla vois koittaa lisätä jotain homejuustoa messiin mutta mietitää sitä sitte. 

Niin tosiaan, tehtii myös tollanen kokonainen porsaan filee. Koko grillaustapahtuma vei miehen mukanaan niin että kuvat unohtu ottaa marinointivaiheessa. 


Tuolla se on, foliossa. Porsaan marinointi toteutettiin vähän erilailla, päälle hierottiin alkajaisiksi hunajaa ja sen jälkeen pyöritettiin koko filee maustahässäkässä. Siinä oli sinappijauhetta, musta- ja valkopippuria, savupaprikaa, salviaa, sokeria, chiliä ja vaikka mitä mutta noilla nyt pääsee alkuun. En ollut ikinä käyttäny sinappijauhetta mausteena ennen tuota päivää mutta ainakin tollasessa marinointimielessä se tuntuu olevan ihan hyvää kamaa. 

Siinä ne nyt paistuu

Lihaa kannataa paistaa grillissä siihen asti että se on valmista. Vihannesten kanssa tehtii niin että grillattiin ne ensin ja laitettiin sen jälkeen uuniin muhimaan ja odottamaan että lihat on jotakuinkin valmiita. 

Oheistoimintana keiteltiin myös kastiketta. Halusin tollasen grillin sivupolttimella että voisin tehä sooshia samalla vaivalla grillin ääressä, mutta ei meillä oo sopivan kokosta kastikekattilaa. Vielä. Tehtii tylsästi hellalla siis. 

Maailman paras kastike on varmasti hyvä punaviinikastike, sopii helvetin hyvin lihalle. Punaviinikastikkeen tekeminen on teoriassa aika helppoa mutta käytännössä se on myös ihan yhtä helppo sössiä. Ite oon vuosien treenin jälkeen ihan kohtalaisen hyvä tässä lajissa. 

Paras pohja punaviinikastikkeelle on lihaliemi tai paistorasva jos on paistanu pannulla lihaa. Meillä ei tietenkään nyt sellasta ollu ku kaikki liha-asiat tehtii grillissä. Tästä pääsee helposti yli paistamalla pannulla siivun silputtua pekonia ensin. Sen jälkeen lisätään silputtu kevätsipuli, shalottisipuli on vähän parempi mut ei meillä ollu sellasta. 

Kun sipuli on paistunut ja antanut vähän makua pannulle, sekaan kaadetaan noin puoli pulloa viiniä. Nyrkkisääntönä sooshi-viinin valintaan voi pitää sitä, että jos et joisi kyseistä viiniä, ei sitä kannata kyllä ruokaankaan laittaa. Tällä kierroksella kastikkeeseen meni pullollinen ihan ookoota (hintaansa nähden) Lidlin kolmen euron Cabernet-Shirazia. Kun kastike on kiehunut kasaan niin että nesteestä on joku noin kolmannes jäljellä, kaadetaan sekaan loput viinit. Lihaliemikuution tai lurauksen fondia voi lisätä jos on sellanen fiilis. 

Kun neste on edelleen haihtunut noin puoleen siitä mitä sitä nyt oli, voi levyn laittaa vähän pienemmälle ja kaataa sekaan vähän kermaa. Kokeilin vähän erilaista kastiketta ja laitoin sekaan mös tummaa suklaata, mikä toimi kyllä helvetin hyvin. Yks rivi tollasta 74% suklaata oli ihan riittävä määrä, vähän lisääkin ois voinu ehkä laittaa. Tumma suklaa ei tuo juuri makeutta mutta se tukevoittaa kastikketta kivasti. 

Tässä kuva Saarasta leikkaamassa suklaata. 

Suklaa
Tässä valmis kastike. Ei kovin seksikäs kuva kyllä, unohtu taas ottaa kuvia eri valmistusvaiheista. 

Tässä se nyt on
Sellanen grillikauden korkkaus, jatkoa seuraa vielä. Pitäs opetella varmaan grillaamaa kalaa tai jotain muuta jännää seuraavaks. Tässä vielä kuva valmiista pekonimarinoidusta beefistä. 

Valmista on

Friday, 22 May 2015

Full Russian Breakfast

Tehtii tässä yks aamu sellanen aamiainen. Tiedättekö, aamiainen vaan. Full english breakfast munineen, pekoneineen ja papuineen on ihan nerokas kokonaisuus, Me tehtii Full Russian.

Homma käyntiin pekonilla ja jutuilla. 

Munia nakkeja pekonia
Ateria vaatii pekonia, munia ja paprikan. Muut on sitte oheissälää. Mutta pekonit pannulle, vaikka paketillinen ensialkuun. 



Me tehtii tää homma niin että ensin paistettii pannulla paketti pekonia. Työpekonit, kuten sanotaan. Vähä sama niinku asennuskalja - tehää paketti pekonia ensin ja syödää se sitä muuta aamiaista rakentaessa. 

Välipalapekoni
Joo no siis nii. Eetu puhu venäläisistä munista. En tienny oliko kyse jostain mitä hän näki edellisiltana tai ei, mutta tehtii venäläisiä munia. Hauska ruoka, mutta haastava. 


Paprikaa
Venäläiset munat tehdään näin: Leikkaa renkuloita paprikasta. Punanen ois varmasti venäläisempi kuin keltanen, mutta meillä ei ollut muita. Heitä pannulle ne renkulat. 

Muna sisään
Sitte ku paprikarinkulat on pannulla, heitä muna päälle. Pointti ois siis se, että muna pysyy paprikarenkaan sisällä. Kannattaa tehdä aika paksuja paprikarenkaita koska keskivertomunassa on aika paljon käsiteltävää sisältöä. 

Kolme munaa, kolme rengasta
Sitte venäläisen keittiön kulmakivi eli suolakurkku. 

Pannulle
Suolakurkkuja pannulla. Valkosipulissa, MMMMMMMMMMMMMMMM, 

Tässä Eetu kaataa valkosipulia munille

Niin no siis ero täyteen englantilaiseen, eli Full Englishiin on se, ettei tässä versiossa oo papuja. Sitte kaikki muutki hommat on tehty enemmän sellasella hapan-imelä-otteella.

Kasviksia
Tehtii kurkkuja ja tomaatteja. Kurkun päälle balsamicoa, colaa ja mausteita. Tomaatin päälle mausteita.

Maustehässäkkä:

-Basilikaa
-Oreganoa
-Persiljaa
-Rakkautta
-Suolaa
-Sitruunapippuria

Sitte sellasesta Lidlin pumppupullosta chiliöljyä ja uuniin. Tuli ihan hyvä. 


Munat paprikassa
Parastahan venäläisessä aamiaisessa on valkosipulimunat paprikassa. Näyttää ehkä tylsältä ja varmasti tavallaan onkin, mutta on ne kyllä maukkaita. 

Koko paska valmistuttuaan näytti tältä: 





Eetu otti ihan toisenlaisen aspektin koko komeuden kasaamiseen:


Siis se laitto kaiken leivän sisään! Vittu mikä ihminen. 

Siinä se nyt on
Ohjeet: 

-Paista munia, 1 muna per naama
-Pekonia kaksi pakettia ainakin. Toinen uunissa, toinen pannulla.
-Juustoa. paahtoleipää ja eilinen salaatti.
-Prinssinnakkeja puketti, oheen sinappia.
-Rakkautta, lämpöä ja veljeyttä.

Noniin, koko aamiainen tuolla reseptillä. Kurkkua, sinappia, sipulia, tomaattia ja paahtoleipää ja mitä nyt vittu ei. Venäläisen aamiaisen aakkoset on yksi kaikkea, ja sitten kyrillisten kirjainten kautta yks kaikkea lisää. 

Juomasuosituksena on kefiiri ja vodka mutta myös marketin halvimmalla kaljalla (Bavaria) ja kevytmaidolla pärjää.



Wednesday, 20 May 2015

Spagettia ja lihapullia



Jos tätä asiaa oikein ajattelee, lähti koko blogi liikkeelle spagetista ja lihapullista. Tätä kaikkea edelsi oikein kunnon keskustelujen ketju. Mukana  keskusteluissa oli minä, puolisoni Saara ja yks Eetu joka on meillä nyt käymässä.

Ne keskustelut eteni jokseenkin näin:

-Saara: Pitää varmaan tehä tänää jotain ruokaa.
-Mää: Joo..Tehääkö jotain jauhelihasta ku sitä on pakastimessa?
-Mää: Vois tehä vaikka lihapullia.

Sitte sata vuotta myöhemmi Eetu heräs ja kun se jauheliha nyt oli jo sulamassa niin avasin tätä ideaa myös vieraallemme. Tai tuttuhan se on mutta joo kyllä te tajuutte.

Se keskustelu meni jotakuinkin tälleen:

-Mää: Aateltii tehä lihapullia tänää.
-Eetu: Aaaaah kunnon bolognese.
-Mää: Siis ei mitää bologneesee vaan rehtejä lihapullia.
-Eetu: Okei no se kuulostaa vitu hyvälle.

Kauppamatkalla ideoitiin kastiketta tähän malliin:

-Mää: Vois laittaa pekonia siihe johonki.
-Eetu: No ei kai nyt pekonia kun vaa semmosta perustomaattia, emmä laittais bologneseen pekonia.
-Mää: Nii ei me tehä mitää vitu bologneesee nyt vaa pullia ja sit joku sooshi.
-Mää: Ei  siis siihe sooshiin vaa vaikka suolan tilalle niihin pulliin sitä pekonia.
-Eetu: Aaa pulliin joo se on parempi, pekonia, miks ei.
-Mää: Sitte joku sellanen perustomaattihomma, yrttejä ja hommeleita sooshiks.
-Eetu: Joo vitun hyvä.

Sittemmin Saara komppas että kermalla mieluummin kuin ilman. No tehää sitte niin, vaikka.

Tässä ohje:

Lihapulliin:

Pekoni korvaa suolan kivasti

Raakoja pullia

-Noin puoli kiloa jauhelihaa, jos on enemmän jengiä tai isompi fiilis nii laita enemmän. Jos K-Marketissa on 400g paketti alessa nii osta se, vähemmälläkin kyllä pärjää.
-Kananmuna tai kaks, fiiliksestä riippuen. Ite laitoin kaks.
-Korppujauhoja sopivasti, ehkä joku 20-30 grammaa
-Luraus sinappia ja ketsuppia
-Juustoraastetta jos on jäänyt kaappiin ja on pian menossa pilalle
-Paahdettua pekonia, ohjeet alla
-Maustehässäkkä - tässä tapauksessa sisälsi roimasti mustapippuria, valkopippuriakin hieman, chiliä, timjamia, basilikaa, rosmariinia, persiljaa ja ööö jotain varmasti muuta minkä unohdin.

Maustehässäkän kasaamisessa olennaista ei ole se, että joka ruoassa on grammalleen oikein jonku Cernin insiröörin kalibroiman  vaa`an mukainen, tarkkaan mitattu kasa jotain, vaan että se ruoka on maittavaa. Sen takia on tärkeetä kokeilla omia rajojaan ja löytää balanssi - aikansa kikkailtuaan kaikki tulee kuin luonnostaan. Siispä ohjeena on: laita sopivasti, mitä sitten ikinä laitatkin.
Tällä erää maustehässäkkä näytti tältä

Paahda pekonit vaikka noin 100-120 asteisessa uunissa. Pekonin tulee mennä muruiks - tässä ei nyt tehdä Full Englishiä vaan pekoni on mauste. Älä missään nimessä heitä sitä leivinpaperia pois, minkä päällä pyhä pekoni kypsyi.

Tykitä pekonit ruukkuun tai johonkin kulhoon, ripottele päälle sipulit joita en maininnut tuossa listassa (ihan perussipulia vaan paistettuna tai ei-paistettuna tai jos haluut nii jotain erikoissipulia) ja vaikka vähän korppujauhoja. Tämän jälkeen lisää luraus ketsuppia ja sinappia. Vaivaa taikina tasaiseksi muushiksi.

Taikinallahan voi tuon työvaiheen jälkeen tehdä mitä vaan - oksettava tartar-pihvi, ruma lihamureke tai epäkiva pihvi - kaikki vaihtoehdot ovat avoinna. Tartar on tosin oikeesti iha hyvä ruoka mut ei sitä tehdä noin eikä meillä ollu kapriksiakaan.

Tämä on kuitenkin ruokablogi ja tehtävänä oli pullat joten tehdään niitä. Muistatko kun sanoin että sitä pekoninpaistoleivinpaperia ei kannata heittää pois? Ei kannata.

Tee voi vittu siis edelliset kolme kirjoittamaani kappaletta alkaa nyt t:llä mutta siitä huolimatta, tee semmosia puolen nyrkin kokosia pullia siitä taikinasta. Muista sitte että puolisosi, tai kukaan muu sinut itsesi mukaan lukien, ei nauti sellasista isoista pullista. Teiskon pikaruokapullatkin on tehty isoiks vaa siks ettei ne jaksa tehä useempaa. Loogista. Mutta tee sinä isoja mötköjä. Sille samalle pellille ja leivinpaperille missä pekoni kypsyi. Ota sitte pulla käteen, puolita massa ja tee kaks uutta sekä parempaa. Toista tämä työvaihe kunnes valmista.

Kun pullia on riittävästi/liikaa, laita noin 200-asteiseen uuniin ja pidä siellä kunnes ovat kypsiä.

Sooshi:

Lähtökohdat


Nyt aletaan lähestymään sitä ruoanlaiton alaa, minkä koen omakseni. Kuulemani mukaan jo nuorella iällä vaadin kastiketta ruoalle, jopa silloin kun ruokana oli jauheliha- tai nakkikastiketta. Kastiketta kansalle, perkele.

Hyvän kastikkeen tekeminen on helppoa kuin lapsen lyöminen, mutta vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Minä aloitin tämän kastikkeen joku ehkä puoli tuntia ennen lihapulliin kajoamista.

Toimintaohjeet:

-Silppua joku määrä sipuleja, vaikka kaks.
-Valkosipulia pilko myös nyt siinä samalla kun ylipäätää pilkot mitään
-Paistele ne sopivan pehmeeks, ei liian kuumalla pannulla koska valkosipulista tulee kitkerää muuten
-Ota pari päivää sitte avattu paseerattu tomaatti-tetra jääkaapista tai avaa kokonaa uus
-Ota toinen koska tähän kuitenkin tarvitaan 1.5-2 putelia paseerattua tomaattia
-Sotke sekasin, lisää mukaan sooshimaustehässäkkä ja anna muhia niin kauan kun jaksat odottaa

Sooshin maustehässäkässä on oreganoa, basilikaa, persiljaa, kurkumaa (vähän, nyt ei yritetä tehä mitää intialaista safkaa), rakuunaa, valkopippuria ja mustapippuria sekä jauhettuna että karkeemmaks rouhittuna.

Sooshien avainhan on se, että haudutellaan loputtomasti. Mitä lähemmäs iäisyyden reunaa pääset, sen parempi siitä tulee. Loppuvaiheessa kippaa sooshiin purkki ruokakermaa, pehmentää kivasti kokonaisuutta ja tuo täyteläisyyttä. Anna sen saatanan kastikkeen hautua oikeesti siihen pisteeseen asti että oma kärsivällisyys loppuu. Suositusaika tosin on joku 30min-2h.

Laita sen jälkeen pullat sooshin sekaan.

Ok


Anna muhia ja makujen imeytyä, levy ykkösellä.

Pasta:

Tee orjallisesti spagettia, koska tässä ohjeessa sanotaan niin. Ei vaan, jos ei oo nii tee jotain muuta. Keittäminen on aika helppoa,

-Ota kattila ja täytä se vedellä
-Lisää suolaa ja ripaus öljyä veteen
-Odota kunnes kiehuu
-Lisää pasta
-Keitä kunnes kypsä tai lue joku ohje paketista ja keitä sen aikaa mitä siinä lukee

PASTAAA
Vinkkinä mainittakoon, että pastan keitinveteen kannattaa heitellä yrttejä. Persilja, rakuuna tai basilika käy hyvin. Ei maistu yhtää sen kummemmalta mutta näyttäähä toi kuva nyt saatana paremmalta ku siinä on jotain vihreetä.

Oheissalaatti

Kannattaa tehdä salaattia, koska se on hyvää ja terveellistä.

Tuosta
Salaatin tekeminen sinänsä on aika yksinkertaista: osta/kasvata salaattia ja valmis. Jos haluaa hifistellä kuten minä, voi ostaa kurkkua ja tomaatteja ja fetaa. Punasipuli on kans yks hyvä lisä salaattiin mutta meillä ei sitä nyt just ollut.

Eipä siinä tämän vaiheen jälkeen ole edessä muuta kuin lautaselle kasaaminen.

Siinä se nyt on
Jaa niin, parmesaania kannattaa laittaa kaiken päälle koko ajan aina ja ikuisesti. Spagetin kanssa voi myös leikkiä Kaunotarta ja Kulkuria. Joo joo tiedän, lame rakkauspaskaa mutta menköön nyt koska ei tosta ruoasta mitään muuta mulle tuu ikinä mieleen.

Miä sain enemmä ku toi